Molenruiters en Molenwieken aan de start op het Friese Kampioenschap outdoor

Afgelopen weekend stond in het teken van het Fries Kampioenschap outdoor in Harich. Hier werden door zowel de paarden als de pony’s de dressuur- en springkampioenschappen verreden.

Op vrijdag startten de Kampioenschappen met de paarden, dressuur en springen. In de B-dressuur kwam Myra van der Horst aan de start met haar paard Gina-Loma, zij reed 61,92%  en behaalde hiermee een 18de plaats. 

Hergen van Hall kwam deze dag met 3 paarden aan de start. In de M1 reed hij met zijn paard Just a Dream N. 64,42% en mocht overrijden. Dit deed hij met 64,92% en werd hiermee 6de.  In de Z2 reed hij een percentage van 64,265% bij elkaar met zijn paard In Time, wat op dat moment goed was voor een 4de plaats en recht om over te rijden. Het overrijden deed hij met 68,625% en klom hierdoor op naar de 2de plaats! Over de beide proeven eindigde Hergen op een 3e plaats!  Ook in de ZZL kwam Hergen aan de start, hier reed hij 63,143% met zijn paard Hurricane Domino naar een 4de plaats. Marsja Dijkman kwam eveneens in de ZZL aan de start met haar paard Jurre 495, zij reed een percentage van 65,786 en mocht daardoor overrijden. Dit deed ze met een score van 71,625% en dit was goed voor een 3de plaats! 

Op vrijdag werd ook het springen klasse L, M, Z en ZZ verreden. In de L behaalde Hanna de Vries met Double Dutch een 5e plaats. In de Z streden de zusjes de Vries tegen elkaar, hier kwamen Hanna en Anke Marije de Vries beide aan de start. Hanna behaalde hier met Diamantina een 14de plaatsing en Anke-Marije sprong zich met Iconyc naar de 11de plaats. Hanna de Vries startte ook in de M, hiermee reed ze een prachtig foutloos parcours met een foutloze barrage en een supersnelle tijd met haar wendbare paard Numero’s Diamond en werd Fries Kampioen M-springen! 

Op zaterdag waren de pony’s aan de beurt. Hier waren de Molenwieken goed vertegenwoordigt in zowel springen als dressuur. 

Stacy de Vries kwam hier aan de start met haar pony Amazing in de dressuur klasse B, cat. A/B en wist met een hele mooie proef de 1ste prijs te winnen en mag zich daarmee Fries Kampioen noemen!

Stacy de Vries met Amazing, Fries Kampioen B, cat AB.


Hedwig Bakker reed met Zaïre een percentage van 64.08% in de klasse B en behaalde hiermee een 9e plaats. Annette Herrema kwam ook aan de start in de klasse B met Hidden Agenda, zij reed een percentage van 64% en werd hiermee 10de. Ook Isa Lautenbach kwam met haar pony Masters Megan aan de start, zij reed 60,75% bij elkaar. 

In de L1-DE werd door Annemart Ferwerda 61,5% bij elkaar gereden, wat goed was voor een 12de plek. Ook Amarens Rodenhuis startte in deze categorie, zij reed met haar pony Gea H 59,42%. Pietrix de Vries reed met Orchids Excel in dezelfde categorie en kreeg 66,42% wat betekende dat ze mocht overrijden. Dit deed ze met 66,917% wat goed was voor een uiteindelijke 2de plek. Hiermee werd ze 3e in de L1-DE!  In de Z1 kwam Hinke Hellema met haar pony Chelcie aan de start. Zij reed 58,603% bij elkaar, wat goed was voor een 5de plaats. Liv van der Haring reed in de Z2-DE op haar pony Jack 61,795% en behaalde hiermee de 10de plaats.

Ook werd er door een tweetal ponyruiters fanatiek gesprongen en gestreden om een mooie plaatsing en natuurlijk het kampioenschap. In de L, cat C kwam Anna-Hilde Hovenga aan de start en sprong met pony Rebecca zo naar de 1ste plaats. Hiermee is ze dan ook Fries Kampioen geworden!  In de Z-DE kwam Pietrix de Vries aan de start met haar pony Orchid’s Exel, zij werd hier 3de. 

Het ponyviertal van de Molenwieken bestaande uit Ilse de Jong, Annette Herrema, Hedwig Bakker, Hinke Hellema en Charlotte Kooren kwamen aan de start in de klasse L. Onder leiding van commandante Willemijn Laverman reden zij een percentage van 68,83% en werden hiermee Fries Kampioen! 
Hetzelfde viertal reed ook een prachtige kür op muziek welke helaas niet met het gewenste percentage beoordeeld werd, maar ondanks dat was het een fantastische prestatie.  

Viertal Molenwieken, Fries Kampioen L.
vlnr. Charlotte Kooren, Hinke Hellema, Annette Herrema, Willemijn Laverman, Hedwig Bakker en Ilse de Jong

Op zondag werden ook het springen en dressuur voor de verenigingskampioenschappen verreden. Zowel voor de Molenruiters als de Molenwieken was hiervoor een team samengesteld. 
Bij de pony’s werd dressuur gereden door Hedwig Bakker (205ptn), Malissa Verbeek (174,5 ptn), Ninthe Polstra (188 ptn), Pietrix de Vries (198ptn). Er werd gesprongen door Malissa Verbeek, Annette Herrema, Charlotte Kooren en AnnaFroukje Hoeksma.
Bij de paarden werd dressuur gereden door Janneke Laverman (180 ptn), Hergen van Hall (192,5 ptn), Ria van Wier (187 ptn) en Anke Marije de Vries (195 ptn). Er werd gesprongen door Oscar Brouwer, Gelbrich Jensma, Hanna de Vries en Sandra van der Velde. 
Helaas gold voor beide teams dat zij niet het hoogste puntental behaald hebben en buiten de prijzen vielen.

Andere wedstrijden
Charlotte Kooren sprong tijdens het Heamiel Concours te Bolsward met Amarinka in het 1eparcours 1 balkje en 1 weigering. In het 2eparcours had zij 2 balkjes.  Bij Stal de Hameren sprong dezelfde combinatie in het 1eparcours 1 balkje en het 2eparcours foutloos. In het 2deparcours won zij een 2eprijs.

Elies Hoeksma startte voor het eerst in de klasse M1 en kwam tot een score van 177 en 176,5 punt. Janneke Laverman reed met Toran in de klasse B 2x 192,5 punten en haalde hiermee een 2een een 1eprijs.  
Annemart Ferwerda reed met Sjeik Shamar in de klasse L1 en behaalden 195 en 203,5 punten en won hiermee 2x de 1steprijs en zijn dankzij deze punten ook L2 startgerechtigd!
 Isa Tuin reed in de B met haar pony Golden Mara 189,5 punten in haar eerste proef, hiermee won ze een 4eprijs. De 2eproef werd met 189 punten beoordeeld en hiermee won ze een mooie gedeelde 2eplaats.
Marthe Kocken ging met Luna’s Sunday Surprise naar Bergum om daar te starten in de klasse L2, ze haalden de 1e proef 190,5 en in de 2e proef 199,5 en een 1e prijs! Fiona Dekkinga reed met Miranda in Drachten in de klasse B, 198 en 192,5 punten. Dit was goed voor een 1e en een 3e plaats! Ria van Wier reed in Oudega in de klasse L1 192 punten en een 2e prijs en voor de 2e proef kreeg ze 183 punten en behaalde hiermee een 6e plaats.

Liv van der Haring maakte haar internationale debuut met Jack op CDI Exloo.  Op donderdag reed ze de landenproef met een score van bijna 63%, vrijdag deed ze er nog een schepje bovenop en reed ze een score van ruim 63,6%.