Oudejaarswedstrijd 2019

Op 29 december werd op manege de Molenruiters in Vrouwenparochie traditiegetrouw de oudejaarswedstrijd gereden door de leden de Molenruiters en Molenwieken. De organisatie bedenkt voor deze onderlinge wedstrijd ook altijd een thema. De ruiter die het creatiefste te paard zijn onderdeel rijdt, kan hier ook een prijs mee verdienen. Het thema dit jaar was ‘de Middeleeuwen’. Dankzij alle ridders, jonkheren en jonkvrouwen werd het een zeer geslaagde dag.

Dressuur
Het programma begon met de dressuur van de paarden. Als eerste kwam Martine Meijer aan de start met Janna Fan Tsjeintgum, zij reden 194 punten in de B bij elkaar en gingen hiermee met de 1ste prijs naar huis. Ook Mariska Westmaas reed met First Z een mooie B-proef, zij kreeg hiervoor 175,5 punten. De laatste B-combinatie was Martine van Sinderen met Wietske, zij reed 172,5 punten bij elkaar. 
In de BB reed Anouk Hettinga met Kalsbeek Kelsington 186,5 punten, Tinie Werkhoven reed met Famke 172 punten en Kianne Plantinga reed met Ylse Fan Berltsum 180,5 punten bij elkaar. Anouk Hettinga werd met haar proef ook nog beloond met een 2de prijs. 
In de L1 startte Janneke Laverman met Toran, zij kregen 181 punten voor hun proef. In de M1 reed Jelske Groen met Be Fair een mooie proef, zij kreeg hier 184 punten voor en won daarmee de 3de prijs. Ylse Dijkstra reed een M2-proef met Coco Flame, helaas besloot haar paard dat de proef iets eerder klaar was dan dat de bedoeling was, maar alsnog reed ze 165,5 punten bij elkaar. 
Daarna waren de ponyruiters aan de beurt. Hier startte Hedwig Bakker als eerste met Terra Nova Zaïre in de M1, zij kregen 176,5 punten voor hun proef. Daarna reed ook Marthe Kocken een M1-proef met Luna’s Sunday Surprise, zij kreeg 172 punten voor de proef. Als laatste M1-combinatie was Denise de Vries aan de beurt, met Amazing reed zij 192 punten bij elkaar.  Dit was ook gelijk goed voor een 1ste prijs binnen het pony-klassement. In de L2 reden 3 combinaties. Als eerste reed Annemart Ferwerda met Sjeik Shamar een mooie proef en kreeg hiervoor 187,5 punten. Daarna reed Hedwig Bakker met Josette 197 punten bij elkaar. Als derde L2- combinatie reed Malissa Verbeek met Kantjeboord 170,5 punten. 
In de L1 reed Stacy de Vries met Amazing 190 punten bij elkaar, dit was ook goed voor een 3de prijs. Aljanne Zijlstra reed met Bonanza in de L1 181 punten. 
in de BB reed Channa de Vries met Amazing 184 punten bij elkaar. Ninthe Polstra reed met Sunny in de B 179 punten, Senna de Vries met Stacey behaalde 174,5 punten voor hun proef in de B. Ook Yrsa Nauta startte in de B, zij reed met Kantjeboord 183 punten. Janny Haijma wist met Deleste precies hetzelfde aantal punten te rijden als haar voorganger, dus ook voor haar 183 punten in de B. Baukje van der Veen reed met Kyaro 187 punten bij elkaar. Als laatste dressuurcombinatie kwam Anne Myrthe Huizinga met Sanne een proef rijden, zij werden hiervoor beloond met 191 punten. Hiermee won ze de 2de prijs. 

Springen
In totaal kwamen er 14 combinaties aan de start. Zij reden eerst allemaal een ‘heen-en-weer’ parcours, dit als opwarmer voor het klassieke parcours wat daarna gereden werd. 
Als eerste kwam Stacey de Vries met Amazing in de baan, in de klasse BB laag, cat. B. Zij kreeg .. punten en reed ook haar tweede parcours foutloos. Daarna was het de beurt aan Yrsa Nauta op Simba, ook zij reed BB laag, cat B. Zij reed het eerste parcours helaas niet de juiste route, in haar tweede parcours reed ze foutloos. 
Ook Marthe Kocken waagde zich voor de verandering eens in het springparcours, na een korte strijd met haar pony Luna’s Sunday Surprise wist zij toch nog 3 hindernissen te springen. 
In de B, cat B startte Aljanne Zijlstra met Bonanza, zij reed 12 punten bij elkaar en ook reed ze een heel keurig tweede parcours. Helaas nam ze in dit parcours de verkeerde afslag en mocht ze geen barrage meer rijden. 
Denise de Vries reed met Amazing in de B, cat B 12 punten bij elkaar in het eerste parcours, het tweede parcours reed zij ook foutloos. Dit alles bezorgde haar de 2de prijs.  Annette Herrema reed met Floor in de BB, cat D een mooi foutloos eerste parcours, wat werd beloond met 12 punten. Ook haar tweede parcours reed ze foutloos. Hiermee won ze de 3de prijs.  Annemart Ferwerda reed met Sabina ook 12 mooie punten bij elkaar met een foutloos parcours, in het tweede parcours reed ze wederom foutloos en zette ze de snelste tijd neer. Hiermee won ze de 1st prijs. 
Ook Anne Froukje Hoeksma reed met Sirims Tjerk twee foutloze parcoursen in de B, cat D. 
In deze categorie sprongen ook Malissa Verbeek met Kantjeboord. Zij reden 10 punten in het eerste parcours, in het tweede parcours had zij 12 strafpunten.  Hedwig Bakker reed met Josette in de B. Zij hadden helaas wat weigeringen, maar mochten uiteindelijk het parcours wel uitrijden als oefening, dit deed ze dan ook vol overtuiging.  
Janny Haijma met Deleste was de laatste combinatie in de B, cat D, zij reed in haar eerste parcours 10 punten bij elkaar, het tweede parcours sprong ze foutloos. Helaas had haar pony er zoveel zin in tijdens de barrage dat ze een hindernis te veel sprong. 

Ook werd er nog door twee paardenruiters gesprongen. Hier ging de strijd tussen Merle Hunnink en Steven van der Leck. Merle reed met Jirra twee foutloze parcoursen, Steven reed het eerste parcours foutloos, maar in het tweede parcours 4 strafpunten. Hierdoor ging Merle met de 1ste prijs naar huis. 

De prijs voor de mooist verklede combinatie ging naar Baukje van der Veen. Zij was verkleed als jonkvrouw en haar pony was verkleed als ridder paard. Daarnaast was de afbeelding op hun wapen een echt ‘Molenruiter’ molentje. Zeer creatief! 
De beste dressuurruiter van de dag was Martine Meijer, de beste springruiter was Annemart Ferwerda. Zij gingen beide met een paardendeken naar huis.